Wil jij een schuifdeursysteem voor buiten gebruiken? Wij leggen aan de hand van video’s en tekst uit hoe jij een schuifdeursysteem kunt monteren aan jouw poort. Met deze informatie kun je een compleet beeld krijgen voordat je een schuifdeurbeslag gaat aanschaffen.

Wat is het voordeel ten opzichte een scharnierdeur?

Bij een poort met een schuifdeursysteem heb je geen last meer van een draaicirkel. In veel gevallen hebben mensen bijvoorbeeld naast de poort een aantal containers staan, een tuinborder of tuinmeubilair. Wanneer je een poort op scharnieren opent kan de poort hier tegen aan botsen. Je zult noodgedwongen spullen moet weghalen of je tuin niet kunt indelen zoals je het graag zou willen. Met een schuifdeursysteem voor buiten geleid je de poort langs de schutting en houdt je meer ruimte over in de tuin!

Doordat er geen draaicirkel meer is, kan de poort ook verbreed worden. Dit kan prettig zijn wanneer je met brede materialen of voertuigen je tuin in moet.

Schuifdeursysteem buiten installeren

Dit kan ik niet, ik heb twee linker handen, ik ben geen handige harry… Allemaal smoesjes! Jij kunt na het lezen van deze blog zelfstandig het schuifdeursysteem buiten installeren van schuifdeurexpert.nl.

Hoe dan? 

Laten we bij het begin beginnen. Je hebt waarschijnlijk al een poort of u wilt een poort kopen. Demonteer de scharnieren van de poort en van de schutting. Deze heb je niet meer nodig, omdat de poort wordt geleid op een rails. Aan weerszijde van de opening heb je staande balken. Hier eindigt de schutting. Deze 2 palen ga je gebruiken om een soortgelijk balk op te leggen. Op deze balk (horizontaal) wordt de rails gemonteerd.

Waar moet de horizontale balk aan voldoen?

De balk moet geschikt zijn voor buiten en moet minimaal 5,3 mm dik zijn. De rails komt namelijk 13 mm boven uw poort te hangen en de rails zelf is 40 mm dik. Verder moet de balk minimaal 2x de breedte van jouw poort hebben. Stel jouw poort in 100 cm breed, dan heeft u minimaal een balklengte van 200 cm nodig.

Nu kun je naar een bouwmarkt in de buurt. De juiste balk gevonden? Zet de balk verticaal in de bouwmarkt. Neem een stapje terug en kijk of die recht is! Niets zo vervelend om er tijdens het monteren achter te komen dat de balk krom is. De balk moet uiteraard vastgeschroefd worden. Zorg dat je schroeven koopt die de balkdikte +  30 a 40 mm lengte hebben. Stel jouw balk is 60 mm dik, dan koopt u schroeven van minimaal 60 mm + 30 mm = 90 mm.

Zorg verder dat je een zaag, boormachine (met houtboortjes) en een waterpas hebt.

Balk monteren op de staanders

Via bovenstaande video kun je zien dat we de balk op de twee staanders leggen. Leg op de (rechte) balk een waterpas. Hierdoor kun je nagaan of de twee staanders op gelijke hoogte staan. Is het waterpas? Super fijn, dat scheelt weer tijd en frustratie. Klopt het niet? Balen… maar, we helpen je verder. Je hebt twee opties:

Optie 1: De tijdrovende, maar nette oplossing: 

Zorg dat de schutting aan weerszijde van de poort waterpas geplaatst wordt. Voordat je hieraan gaat beginnen zou je eerst moeten controleren of de verticale balken (staanders) in beton gegoten zijn. Mocht dit het geval zijn, dan moet je afvragen of het je waard is om dit te gaan verwijderen. Wij raden dit niet aan, dan kun je beter gaan kijken of optie 2 een betere optie is. Wanneer de palen niet in beton staan kun je gaan kijken welke balk te diep of te ondiep staat. Mocht de balk iets te hoog staan dan kun je proberen om hem dieper in de grond te slaan. Is het verschil te goot, of lukt dit niet? Demonteer dan de schuttingplanken van de balk. Nu kun je de balk gaan uitgraven en opnieuw plaatsen op de juiste hoogte.

Optie 2: Snelle oplossing, minder netjes 

Kort een stukje van een (staande) balk in. Het is een snelle oplossing, maar wanneer je te veel hoogteverschil hebt moet je er rekening mee houden dat je de poort schuin op/af loopt in verhouding tot de schutting.

Rails monteren van het schuifdeursysteem buiten

In onze webshop vind je onze schuifdeursystemen voor buiten. Deze zijn uiterst geschikt voor verschillende weersinvloeden en gaan niet roesten. Het schuifdeursysteem is namelijk gemaakt van roestvast staal/roestvrij staal (RVS). Koop daarom nooit een standaard systeem, want na enige tijd gaan alle onderdelen roesten en verliest het zijn kwaliteit.

We gaan eerst beginnen met de rails te monteren aan de horizontale balk. Pak de installatie instructie erbij, zodat je op de juiste wijze het schuifdeursysteem buiten gaat monteren. Wat extra handen zijn welkom bij het monteren.

Rollers monteren aan uw poort en ophangen

De rollers monteer je haaks op de poort. Demonteer de klink van uw poort en vervang deze voor een deurgreep voor een schuifdeur (RVS). Nu is het tijd om de deur op de rails te hangen. De deurstoppers op de rails kun je nog verplaatsen, zodat de poort op de juiste plek stopt.

Hoe installeer je een schuifdeursysteem en softclose systeem?

In deze video’s wordt  specifiek uitgelegd hoe je het schuifdeursysteem en softclose systeem moet installeren. Wil jij alle details + video’s zodat jij stap voor stap samen met ons het systeem gaat installeren? Ga dan naar de pagina ‘Hoe installeer ik een schuifdeursysteem

Vloergeleider of wandgeleider aan de onderkant van de poort?

Onze voorkeur gaat uit naar wandgeleiders. Deze zijn geschikt voor dikke poort deuren, maar ze zijn ook eenvoudig te monteren aan jouw schutting. Het voorkomt dat jouw poort aan de onderkant gaat klapperen bij wind of tijdens het openen en sluiten.