Advies & Uitleg

Wat is poedercoating bij een stalen deur, en wat zijn de voordelen?

Poedercoating is een oppervlaktebehandelingsproces dat vaak wordt toegepast op stalen deuren en andere metalen producten. Het is een populaire methode voor het aanbrengen van een duurzame en beschermende afwerking op staal. Hier is hoe het werkt:

1. Voorbereiding: Het stalen oppervlak wordt eerst grondig gereinigd om eventuele onzuiverheden, vet en roest te verwijderen. Dit zorgt ervoor dat de poedercoating gelijkmatig kan worden aangebracht en een goede hechting heeft.

2. Aanbrengen van poedercoating: Poedercoating is een droog poeder dat bestaat uit pigmenten (voor de kleur van de coating) en harsen (die smelten en uitharden). Het poeder wordt elektrostatisch geladen en op het stalen oppervlak gespoten. De positief geladen poederdeeltjes worden aangetrokken door het negatief geladen metaal, waardoor het poeder gelijkmatig over het oppervlak wordt verdeeld.

Aanbrengen van poedercoating

3. Smelten en uitharden: Het gecoate stalen oppervlak wordt vervolgens verwarmd in een oven. Tijdens het verwarmingsproces smelt het poeder en vormt het een uniforme, vloeibare laag over het metaal. De harsen in het poeder polymeriseren (worden chemisch verbonden) en verharden, waardoor een duurzame en beschermende afwerking ontstaat.

4. Afkoelen en uitharden: Nadat de poedercoating is gesmolten en uitgehard, wordt het stalen deuroppervlak afgekoeld. De afwerking wordt stevig en bestand tegen krassen, corrosie, UV-straling en andere vormen van slijtage.

De voordelen van poedercoating bij stalen deuren zijn onder andere:

  • Duurzaamheid: Poedercoating biedt een duurzame afwerking die bestand is tegen krassen en slijtage.
  • Corrosiebestendigheid: Het beschermt het stalen oppervlak tegen roest en corrosie. (Echter de deuren zijn niet geschikt voor buiten, omdat de poedercoating niet geheel in de kieren van het stalen profiel zijn aangebracht)
  • Mogelijkheid tot kleuraanpassing: Poedercoating maakt het mogelijk om stalen deuren in verschillende kleuren te produceren. Wij verkopen de deuren momenteel in witte (RAL 9003) of zwarte coating (mat RAL 9005).
Witte poedercoating ral 9016 stalen deur
zwarte poedercoating ral 9005
  • Milieuvriendelijk: Poedercoating bevat doorgaans minder vluchtige organische stoffen (VOS) dan natte verfprocessen, waardoor het milieuvriendelijker is.
  • Gladde en gelijkmatige afwerking: Poedercoating resulteert meestal in een glad en gelijkmatig oppervlak zonder druipingen of penseelstrepen.
  • Eenvoudig onderhoud: Poedercoating vereist over het algemeen minimaal onderhoud en kan eenvoudig worden schoongemaakt.

Stalen deuren die zijn voorzien van poedercoating zijn geschikt voor zowel binnen- als buitentoepassingen en zijn een populaire keuze vanwege hun duurzaamheid en esthetische mogelijkheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *