Advies & Uitleg

Kan een stalen deur in een bestaand kozijn?

Stalen deuren passen niet in een bestaand kozijn. Wanneer u een stalen deur wilt plaatsen in uw woning, dan is hiervoor een passend kozijn voor nodig. Daarom koopt u altijd een stalen deur met kozijn.

Maar waarom past een stalen deur niet in een bestaand kozijn? Wij gaan het u uitleggen.

Draaglast van een bestaand kozijn voor een stalen deur

Stalen deuren wegen een stuk zwaarder dan bijvoorbeeld een houten of aluminium deur. De scharnieren van uw bestaande kozijn kunnen daarom de draaglast van deze zwaardere stalen deur niet aan. Hierdoor gaat op ten duur uw deur hangen, gaan de scharnieren kraken en is de deur niet goed te openen en te sluiten in het bestaande kozijn.

Scharnierpunten in bestaand kozijn

Elk kozijn heeft zijn eigen verdeling tussen scharnieren. Sommige kozijnen hebben 2 scharnierpunten aan de bovenzijde en 1 of 2 aan de onderzijde van het kozijn. De afstand tussen deze scharnierpunten verschillen ook per fabrikant.  Ook de diameter van het scharnier is verschillend. Zo kan het ene scharnier een grotere diameter hebben dan de andere. Wanneer u een stalen deur koopt, zal dit alles nooit met elkaar overeen komen. Nu is maatwerk uiteraard mogelijk, maar zeer kostbaar en uiteindelijk niet mogelijk vanwege punt 1 in deze blog.

Stompe of opdekkozijn

Ook zijn er twee belangrijke verschillen in een deurkozijn. Stompe deuren hebben als belangrijkste kenmerk dat de deur volledig in een kozijn valt terwijl een opdekdeur half in het kozijn en half op het kozijn valt. Veel stalen deuren worden als stompe deur aangeboden. Hierdoor kan de deur al per definitie niet in een opdekkozijn. De deur sluit dan niet goed in het kozijn.

Een stomp of opdek kozijn

Verschillende type sluitingen

De meeste bekende sluiting is een klinksluiting. Voor stalen deur met glas moet hiervoor een plaatwerk worden aangebracht  waarin het sluitwerk in verwerkt kan worden:

Stalen deur met slot voor een wc of badkamer gesloten

Bij veel stalen binnendeuren wordt een langere stalen greep toegepast. Dit geeft de stalen binnendeur een stoere en robuuste uitstraling. Bij het gebruik van grote grepen in een klinksluiting niet mogelijk. Meestal wordt er een magneet of rolsluiting toegepast.

Een bestaand kozijn heeft geen rolsluiting of een magneetstrip waardoor de stalen deur in een bestaand kozijn niet goed gesloten kan worden.

Stalen deur met een staal kozijn

Het oogt wilt ook wat. Bij een stalen deur is het natuurlijk ook mooi wanneer er een staal kozijn wordt gebruikt. Hierdoor is de stalen deur in een gelijke kleur, afwerking, vormgeving en materiaal als het meegeleverd kozijn. Daarbij zijn alle bovengenoemde problemen niet meer van toepassing, omdat de scharnieren op gelijke hoogte en afstand zijn, de stalen scharnieren de draaglast aan kunnen, de stalen deur kan sluiten in een passend kozijn met een gelijke manier van sluiting.

een reactie op: “Kan een stalen deur in een bestaand kozijn?

  1. N van Doesburg schreef:

    Hallo,
    Als ik een opmaat deur bestel is dit dan incl stalen kozijn? Ik kan dit niet goed terugvinden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *