Advies & Uitleg

Hoe maak je een schuifdeur tochtvrij?

Schuifdeuren kunnen een mooie oplossing zijn voor het besparen van ruimte die je anders kwijt bent bij een deur die naar de ruimte toe open draait. En ze kunnen een hele mooie uitstraling geven aan bijvoorbeeld je woon- of slaapkamer.
Je besluit een schuifdeur te kopen of zelf te maken en je bent helemaal blij met het resultaat. Maar dan zit je in winter op de bank en beginnen je tenen toch onaangenaam koud te worden en kom je tot de conclusie dat er een koude trek vanuit de hal naar de woonkamer komt! Hoe los je dat op, behalve door de kerstsokken van vorig jaar aan te trekken? En ervaar je bij schuifdeuren daadwerkelijk meer tocht dan bij normale binnendeuren?

Tochtvrije schuifdeur

Hoeveel tocht kun je verwachten bij een schuifdeur?

Verschil tussen een schuifdeur en scharnierdeur
Allereerst is het goed om te weten dat een schuifdeur per definitie meer lucht / wind doorlaat dan een scharnierdeur (een binnendeur met kozijn). En dit heeft er mee te maken dat een schuifdeur een veel gevallen voor de wand komt te hangen en er dus ruimte overblijft tussen wand en deur.

Hoe ver komt een schuifdeur van de muur af?

Afhankelijk van het type systeem komt een schuifdeur al gauw 1,5 a 3cm van de wand af te hangen. Dit is vaak nodig voor het schuifdeursysteem zelf. Maar denk bijvoorbeeld ook aan die  lichtschakelaar, muurplint of thermostaat. In veel gevallen zal een schuifdeur voor minimaal 1 van deze 3 dingen langs moeten schuiven.
Aan de achterkant van een schuifdeur komt ook altijd een komgreep om de deur vanaf de andere ruimte te kunnen openen. Soms is deze komgreep verzonken in de deur en steekt deze niet uit. Maar er zijn ook komgrepen die op de deur gemonteerd worden en dus wat ruimte nodig hebben tussen de deur en de wand.
Een scharnierdeur sluit altijd af op het kozijn aan de zijkanten en bovenkant. Alleen aan de onderkant van een scharnierdeur kun je tocht ervaren en daar zijn dan vele soorten tochtbanden of strips voor te koop. Een schuifdeur heeft aan alle 4 zijden een opening ten opzichte van de deuropening.

Plaats in de woning
Komt de schuifdeur tussen badkamer en overloop, dan heeft een luchtstroom langs deur juist een positief effect zodat de badkamer kan luchten en je minder kans hebt op schimmelvorming aan de wand. Maar komt de schuifdeur bijvoorbeeld tussen de hal en de woonkamer, tussen keuken en berging, tussen slaapkamer en overloop dan kan er tocht ontstaan die gaat storen of de energierekening onnodig omhoog krikt.

Een schuifdeur tochtvrij maken doe je zo:

Voor de woonruimtes die je tochtvrij wilt houden kun je bij een schuifdeur een tochtband aanbrengen. Overigens is er al een groot verschil tussen schuifdeur die open staat of gesloten is. Er zijn genoeg situaties waarbij een schuifdeur geen tochtband nodig heeft omdat de deur in die situaties voldoende afsluit. Bijvoorbeeld omdat het huis van zichzelf al goed geïsoleerd is of omdat er tussen beide ruimtes geen (groot) warmteverschil zit.

Welke tochtstrip heb ik nodig voor een schuifdeur?

Ervaar je tocht bij jouw schuifdeur, dan kun je met een tochtband de ruimte tussen je schuifdeur en de wand opvullen. Je hebt dan een tochtband nodig met een borstel.
Een tochtstrip is in de meeste gevallen niet geschikt voor een schuifdeur. Bij een tochtstrip moet je denken aan de harde strip, gemaakt van aluminium of kunststof die gebruikt wordt aan de onderkant van een deur. Een tochtband is meestal een rubberen band met of zonder borstel. Vaak zelfklevend en daarmee ook makkelijk aan te brengen aan de deur.
Zou je een tochtstrip of tochtband zonder borstel gebruiken dan heb je kans dat uitstekende onderdelen aan de wand beschadigen, dat de schuifdeur blokkeert, dat de strip strepen achterlaat op de wand of de kieren überhaupt niet goed afsluit.

Bij een tochtband met borstel is het van belang dat de borstel zelf dik genoeg is om de ruimte tussen jouw schuifdeur en de wand op te vullen. Voorkom ook dat de borstel te lang is met als gevolg dat de schuifdeur gaat aanlopen tegen de wand.
Voorbeelden van tochtbanden met borstel voor zwarte schuifdeuren:
Amazon (5mm tot 23mm dikte)
tochtband zwart

Bol (9mm dikte)

De meeste tochtbanden zijn zwart die goed te gebruiken zijn bij houten schuifdeuren of zwarte stalen schuifdeuren. Voor witte stalen schuifdeuren kun je deze strips overwegen:
Amazon (4mm tot 22mm dikte)

Bol (9mm dikte)

Waar plaats je de tochtband?

De tochtband plak je aan de achterkant van de schuifdeur, beginnend aan onderkant van 1 van de zijden, langs de bovenkant en weer eindigend aan de onderkant van de andere zijde. Test vervolgens of de strip de ruimte tussen deur en wand goed opvult en of de schuifdeur zonder weerstand van de ene naar de andere kant te schuiven is. Kijk ook of de band niet teveel wrijving geeft op een muurplint of schakelaar aan de muur.

Tochtstrip schuifdeur tochtvrij maken

Conclusie

Ervaar je een koude trek langs je schuifdeur, gebruik dan een tochtband met borstel, met voldoende dikte om de ruimte tussen de schuifdeur en de wand op te vullen. Is de tochtband aangebracht dan ervaar je hierna een schuifdeur die de ruimtes net zo goed afsluit van tocht en geluid als een scharnierdeur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *